I over 1000 år har man dyrket vindruer og fremstillet vin i området omkring byen Most i det centrale bøhmiske bjerglandskab.
Bjergene giver en naturlig beskyttelse for vind og vejr, og klima og jordbund er perfekte til vindyrkning og minder om forholdene i Rhinlandet og Bordeaux-distriktet. Diverse krige i middelalderen medførte en stadig nedgang i vinproduktionen, og efter 1. verdenskrig forsvandt den helt.
I 1967 besluttede Ivan Váňa med nogle samarbejdspartnere at genoptage vinproduktionen - de geografiske forhold var stadig ideelle - først i et statslandbrug, men i dag i privat regi. Det har været en stor succes, og i dag er store dele af Most omgivet af vinmarker. I 2021 blev České vinařství Chrámce grundlagt. Det er nu Bøhmens største producent af koshervin fra egne druer.
English:
For over 1000 years, grapes have been grown and wine made in the area around the town of Most in the central Bohemian mountains.
They provide a perfect climate for winemaking. In 1967, Ivan Váňa decided to resume wine production. It is a great success, and today large parts of Most are surrounded by vineyards. In 2021 České vinařství Chrámce, Bohemia's largest producer of kosher wine, was established.